banner_rde

Blogg

En viktig grundfärdighet för att bli en bra Beteendeutredare/Hundpsykolog är att du kan läsa hund och förstå hundars samspel. På vår utbildning till Beteendeutredare lägger vi stor tonvikt på just hundars språk och hur de interagerar. Ett vanligt beteendeproblem är hundar som inte kommer överens, “de har alltid gått så bra ihop” men plötsligt smäller det och hundägaren vänder sig till dig för att få hjälp. Här kan det vara många olika faktorer som spelar roll. Det kan handla om förändringar i hundarnas liv, hundarnas psykiska och fysiska hälsa, hur hundägaren mår eller en incident som haft stor inverkan. Här gäller det att se bortom den mänskliga synvinkeln och verkligen försöka förstå hur hundarna upplever situationen. Vill du veta mer om hur du kan lösa den här typen av konflikter?
Anmäl dig till vår utbildning så kan du se färdigt föreläsningen.
Hoppas vi ses!

Läs hela inlägget »

Känner du till våra lärare/instruktörer som håller i våra yrkesutbildningar? Vi kommer successivt att presentera dem lite närmare så du vet vilka som möter dig på utbildningarna. 
Först ut är Helena Eriksson:)

Namn: Helena Eriksson
 
Hundar: Leelo 5 år, Rey 2 år, Zoria och Kali 10 år. Leelo och Rey är bracco italianos och Zoria och Kali är afghanhundar. 
 
Tränar/tävlar: Jag tränar aktivt i det mesta jag mäktar med. Är inspirerad av variation och också lättövertalad att prova på saker. Försöker begränsa mig och fokusera på en eller några grenar i taget men det finns ju så mycket kul att göra! Just nu tränar jag mycket jaktträning med allt vad det innebär för den stående fågelhunden – lydnad, apportering och fältträning – men också en del tävlingslydnad och rallylydnad. I lydnaden är min ena bracco i startklass och den andra i klass 1, och i rallylydnad är den ena i fortsättningsklass och den andra i mästarklass. Även afghanerna har tävlat en del när de var yngre. Hundarna gillar för övrigt även agility och nosework, men det var ju det där med att tiden ska räcka till. Mycket tid går även till hundarnas fysträning och utöver allt detta så utbildas Rey till terapihund. 
 
Lärare på: Mig hittar man lite här och var i kulisserna, men framför allt så har jag rallylydnadsinstruktörsutbildningen samt pedagogikdagarna på hundinstruktörsutbildningen. 
 
Favoritövning: Om jag bara fick göra en enda övning med hundarna skulle det vara en lekövning i stil med den som brukar kallas för generalen. I leken har vi roligt tillsammans och jag kan väva in det vi tränar på, till exempel snabba sitt, tricks eller annat. Jag älskar hur hundarna tänker till och inser att de köper sig mer lek genom att bjuda på ett visst beteende. Dessutom stärker det vår relation och vi har roligt ihop när vi leker. Jag vill vara min hunds bästa vän så som hunden är min bästa vän. 
 
Utbildningar: Jag har gått så mycket utbildningar och kurser att jag tappat räkningen. Jag har förstås en instruktörsutbildning i botten och har sedan läst bland annat en rallylydnadsinstruktörsutbildning och beteendeutredare för hund. Jag har även läst klickerinstruktörsutbildning och agilityinstruktörsutbildning. Jag har även gått mängder av kurser och föreläsningar för diverse instruktörer. Om jag nu ska namedroppa så kan jag väl nämna bland annat Eva Bertilsson, Anders Hallgren, Maria Brandel, Jenny Wibäck och Siv Svendsen. Jag var även på ClickerExpo ett av åren de var i Danmark, där jag fick lyssna på bland annat Susan Friedman, Kathy Sdao och Ken Ramirez – flera av mina idoler inom hund- och djurträningsvärlden. 
 
För ca 10 år sedan gick jag även en terapihundutbildning med min dåvarande hund Cerberus. Då tog en helt annan del av hundandet fart och jag har sedan dess varit en del av Svenska Terapihundskolan. Jag arbetar idag med att utbilda andra sociala tjänstehundteam samt är hundförare själv, framför allt på Stallyckan – en gård där jag även arbetar som föreståndare. Eftersom jag är socionom i botten så gillar jag verkligen att jobba med människor, vilket jag får utlopp för både i egenskap av att vara hundinstruktör så väl som terapihundförare och socionom. 
 
Tips att dela med dig av: Gå mycket kurser! Om du är instruktör så är kurserna verkligen en källa till inspiration. Jag brukar gå med egen hund eftersom jag lär mig bäst då, men ibland går jag även som åhörare. Föreläsningar och konferenser är också bra. Det gäller att hålla sig uppdaterad, fylla på verktygslådan med nya redskap och ny kunskap och inte stagnera i gamla spår. Om vi gör på exakt samma sätt om 10 år som vi gör idag så tror jag vi gör fel – vi lär oss hela tiden mer om hundar och för all del även om människor, det innebär att vi måste utveckla oss också. Jag går för övrigt kurser där jag inte alltid håller med om varenda detalj som sägs. Som nybörjare är det svårare att sålla, men nu för tiden är jag trygg i att det snarare får mig att reflektera och vässa mina egna ställningstaganden och argument. 
 
Varför tycker du det är bra med distansutbildningar: Jag själv gillar egentligen att träffa folk och lättare kunna peta i detaljer, men så som samhället ser ut idag och där med även livet för många så är distansutbildningar jättebra. Man kan snabbt och lätt filma det man vill ha feedback på och få den hjälp man behöver, i stort sett utan att ens lämna hemmet. Eleven kan göra allt i sin takt, vissa är nattsuddare vilket syns på tidpunkterna för inlämningarna. Samtidigt ställer det krav på eleven själv som inte bör lämna in filmklipp på enbart de perfekta utförandena, utan även på sånt som eleven vill få hjälp att utveckla. 
 
Jag som har rallyinstruktören har lagt ner mycket tid på att göra utbildningen bred. En del utbildningar innehåller bara lite kort om grundfärdigheter och skyltarna/momenten. Jag vill se rallyinstruktörer som är duktiga hundtränare, som har goda kunskaper i hur man kan få bra grunder och bra fotgående med olika sorters hundar. Tävlingsmomenten är självklart också viktiga, men även förmågan att skapa bra kursupplägg, bygga banor och liknande. Det hoppas jag att mina elever känner att jag lyckats med! Det ska inte vara onödigt krångligt förstås, men ingen tjänar på att åka räkmacka heller. Att bli en duktig instruktör kräver många timmar av både hundträning och att hålla kurser och att både möta och bemöta hundar och människor. 
 
Övrigt: För den som är intresserad av terapihundsdelen så har jag skrivit en bok ihop med Sara Karlberg: Sociala tjänstehundar – Omsorg utan ord. Den är utgiven av Klickerförlaget. Jag har även en podd – Hälsans Hundar – tillsammans med Sara. Jag gillar kort och gott att ha många bollar i luften, det ger mig bredd och enormt mycket kunskap. 
 

Läs hela inlägget »

Vi är väldigt stolta över en av våra huvudlärare på våra utbildningar, Frida Olsson som förra veckan debuterade i VM-sammanhang med sin unga malletik Mackan. På VM i Mondioring Nędza Polen Grand Prix Categori 1 kom de på en 3:e placering!

Läs hela inlägget »

Här har vi Nathalie och Nova som jobbar med extra aktivering utöver promenad på dagis. Hur aktiverar man hundindivider och raser på bästa sätt i dagismiljö? Vilka olika typer av aktivering lämpar sig på dagis? På vår dagisutbildning får du inspiration och information till hur du kan etablera ett dagis som tar till vara individens behov av aktivering.
Välkommen att lära dig mer hos oss!

Läs hela inlägget »

Det går snabbt att komma igång med utbildningen. Man får en inbjudan till vår plattform, där man registrerar sig. Väl inne i plattformen är det enkelt att navigera sig. Utbildningen består av olika moduler. Modulerna kan bestå av textdokument, videos och/eller inspelade föreläsningar, som den vi ser på bilden. Varje modul avslutas med uppgifter som ska göras för att kunna komma vidare till nästa modul. Exempel på sådana uppgifter kan t ex vara litteratur som ska läsas eller hundar som ska tränas. Uppgifterna lämnas in direkt i plattformen och man får feedback på detta från läraren som har hand om respektive modul. Vi hjälper gärna till att coacha om man stöter på problem någonstans t ex i träningen av hund.

Läs hela inlägget »

Ett av mina favoritmoment inom tävlingslydnad är fjärrdirigering.
Ett kul moment som är en kombination av power, stadga och kroppskontroll men som inte är helt lätt att balansera.
Momentet finns med i alla klasser från Startklass till Klass 3 och har hög koefficient vilket gör att man verkligen tjänar på att få till en bra teknik.
I tävlingslydnadsutbildningen går vi igenom låsta framben/låsta bakben, teknik, stadga, kroppskontroll och styrka./Frida Olsson, lärare på bland annat lydnadsinstruktörsutbildningen

Läs hela inlägget »

Visste du att vi är ett H-märkt företag? Det betyder att vi är medlemmar i Sveriges Hundföretagare som är en branschorganisation för företag i hundbranschen. Vårt medlemskap garanterar att vi står för “Etiskt korrekt, evidensbaserad och vetenskapligt grundad hun­dträning och hundhållning där stor hänsyn tas till individuella förutsättningar och behov.” Våra utbildningar följer samma kriterier och det innebär att du som kund kan vara säker på att vi i allt undervisningsmaterial har hundens bästa som utgångspunkt. Oavsett vilken utbildning du väljer så är vårt mål att du och din hund ska lyckas och utvecklas. Välkommen till oss!

Läs hela inlägget »

Vår dagisutbildning ger dig som vill arbeta på dagis en god grund för det praktiska arbetet på hunddagis då vi själva driver 3 stora hunddagis i Göteborg. Här har vi Cissi på promenad med en av våra grupper. Vad ska man tänka på då man går på promenad med många hundar samtidigt? Säkerhet, trivsel, kontakt o s v. Mycket och mer av detta kan du lära dig på år dagisutbildning! 

Läs hela inlägget »

Distansutbildningar
Plugga var och när du vill, studera på distans är det nya sättet att utbilda sig på.
Vill du själv styra över dina studier och inte vara bunden till en ort eller till vissa datum/tider? Då är distansutbildning ett bra alternativ för dig!
Din distansutbildning finns tillgänglig dygnet runt och du kan studera oberoende av var du befinner dig. Du läser utbildningen i vår webbaserade utbildningsplattform där har du personlig kontakt med lärare/handledare .
I takt med att kommunikationsvägar utvecklas har vi på Royal Dog Education känt att det är dags att ta stegen och följa med i utvecklingen. 
Och vi presenterar stolt en rad väl genomarbetade hundutbildningar online.
Bakom våra utbildningar står en rad kompetenta lärare/instruktörer med bred/djup kunskap inom hund.
Vår målsättning är att digitalisera våra populära utbildningar samtidigt som vi behåller samma gedigna kvalite på våra utbildningar och där våra lärare/handledare finns med som stöd under hela utbildningen
Våra instruktörer/lärare har spetskompetens inom de områden de utbildar inom. Och alla instruktörer jobbar heltid med hund och vidareutbildar sig ständigt. De tränar hund praktiskt och flera av dem tävlar på hög nivå. Royal Dog Educations mål och våra instruktörers mål, är att ständigt utvecklas och att kontinuerligt hålla våra utbildningar väl uppdaterade.
Hitta din utbildning här!

Läs hela inlägget »