Royal-Dogeducation-logo-m-ram

Blogg

Vi har monter på My Dog med fina mässpriser på våra utbildningar. Vi delar ut goodiebags och har tävlingar med fina priser.
Besök oss i monter B01:17.
Varmt välkomna!

Läs hela inlägget »

Namn: Anna Lindquist 
Hundar: Dina, 12 år och Razz, 8 år. Dina är en schäfer och Razz är en holländsk herdehund.
Tränar/tävlar: Mina hundar tycker att allt är roligt, men nosarbete är nog det allra bästa. När Dina var ung i kroppen (nu är hon bara ung i sinnet) tävlade vi i tävlingslydnad. Vi har även testat att tävla i Nosework. Razz är en hejare på spår och en riktig allround-hund, inte bäst på någonting men rätt bra på mycket, vilket gör att han passar bruks perfekt. 
I övrigt tycker jag att vardagens aktivering och problemlösning är roligast. Belöningen för en bra planerad vecka är en nöjd hund som fått både kreativ mental och fysisk aktivering. Med högenergihundar mitt i staden finns det både förtjänster och utmaningar i miljön med mycket störningar och skiftande miljöer. Det gör att jag tar med mig många erfarenheter till andra hundägare och känner ödmjukhet i mitt arbete som beteendeutredare. Det gör mig också kreativ - varför inte lägga personspår mitt i staden? Hur många stationer och platser där jag kan öva brukslydnadsmoment kan jag finna på en timmes promenad?

Lärare på: Jag är lärare på Hundinstruktör och tillsammans med Marja Seidemo en av grundarna av Beteendeutredare Online. 
Favoritövning: Det här varierar, men för tillfället: uppletande av föremål. Suverän aktivering där hunden får använda både kroppen, nosen, öva både att kedja beteenden, att jobba självständigt och koncentrerat för att fokusera på uppgiften. En underskattad typ av träning som jag hoppas fler ska upptäcka. Går att göra både inomhus och utomhus, i koppel, lös och i lina. Byt ut bollkastandet mot att låta hunden leta och sätt ribban själv. Allt ifrån att hunden ska hålla förmålet utan att tugga, springa sitt snabbaste till att bara leka med sina favoritleksaker på ett annorlunda sätt. 

Utbildningar: Jag började gå bredvid instruktörer och vara hjälpinstruktör för ungefär tio år sedan, som 14-åring, när jag skaffade Dina. Det var otroligt lärorikt att trots att man egentligen inte vågade fick möta och försöka hjälpa hundar och hundägare av alla möjliga slag. Efter studenten hade jag tänkt komma in på juristprogrammet men när det misslyckades valde jag att följa mitt hjärta och läste till Hundinstruktör hos Hundsteg i Sulviken utanför Åre. Vilket lyckokast! Det kändes som att komma hem, att få sätta ord och handling på mitt intresse sedan så många år. Under den här tiden mötte jag Marja Seidemo (jag gick bredvid/hade min praktikplats på hennes valpkurs) som sedan visade sig bli min “partner in crime” :-) Direkt efter examen sökte jag till vidareutbildningen på Royal Dog Education. Då hette den Beteendekonsult och vi hade en mängd olika föreläsare vilket var intressant för att se olika infallsvinklar på beteendeproblem av skilda slag. Jag fick den enorma äran att bli tillfrågad om att jobba som beteendeutredare på Kungliga Hundar och på den vägen är det! Jag har förstås också gått en mängd kurser, läst galet mycket (jag är en bokslukare av rang) och deltagit i föreläsningar under dessa åren. 

Tips att dela med dig av: Om du är rädd, gör det ändå! Det här med hundträning och att bli en coach inom hundträning handlar om praktik. Man blir bra på det man övar på, en klyscha men ack så sann. Ska du bli bra på att lära ut om hundträning, då är det att lära ut du behöver öva på. Våga fråga, nätverka, var öppen och maila personer du ser upp till med precis det du kan erbjuda eller önskar. Vad är det värsta som kan hända? Det är värdefullt att ha erfarenhet av att ha tränat sin egen hund men ännu bättre om du har övat upp timing, känsla och förståelse för andra typer av hundar. Ta chanser när de uppkommer! 

Övrigt: Läser till svensklärare och tycker det är vansinnigt roligt att möta elever och lära mig av dem. Att vara lärare för ungdomar är inte så långt ifrån att vara lärare till  hundägare. Det handlar inte om att berätta för andra vad man kan eller inte kan, utan att mötas i nyfikenheten över hur våra älskade hundar fungerar och hjälpas åt i utvecklingen mot att både hundar och hundägare ska ha det bra. 

Läs hela inlägget »

Rastgårdsbus och vardagslydnadsträning på dagis. Det finns många aspekter att ta i beaktande då man släpper en hundgrupp i rastgården. Hur håller man leken på en lagom nivå? Finns det rasspecifika egenskaper att ta hänsyn till? Hur tränar man vardagslydnad på dagis? Hur tränar man hundar i grupp? Information om detta och mycket mer får du ta del av då du läser på hunddagisutbildning.

Läs hela inlägget »

Valpar på hunddagis. Hur gammal bör valpen vara? Hur tar man hand om valpen på dagis? Vilka fördelar finns med inskolning av unga hundar på dagis? Nackdelar?
På vår dagisutbildning får du lära dig om det mesta som är viktigt att tänka på då du arbetar på eller driver ett hunddagis.

Läs hela inlägget »

"Att träna hund är fantastiskt roligt. Bandet som växer fram mellan mig och min hund blir starkare och starkare ju mer vi gör tillsammans, där vi skapar en god grund för tillit och glädje. Att som instruktör få hjälpa andra hundägare att upptäcka detta är en underbar känsla. Att se relationer stärkas och en bra kommunikation byggas mellan hund och människa, ger en underbar känsla för mig som instruktör.”

Emelie Merenius-lärare på bl.a Hundinstruktörsutbildningen

Läs hela inlägget »

En viktig grundfärdighet för att bli en bra Beteendeutredare/Hundpsykolog är att du kan läsa hund och förstå hundars samspel. På vår utbildning till Beteendeutredare lägger vi stor tonvikt på just hundars språk och hur de interagerar. Ett vanligt beteendeproblem är hundar som inte kommer överens, “de har alltid gått så bra ihop” men plötsligt smäller det och hundägaren vänder sig till dig för att få hjälp. Här kan det vara många olika faktorer som spelar roll. Det kan handla om förändringar i hundarnas liv, hundarnas psykiska och fysiska hälsa, hur hundägaren mår eller en incident som haft stor inverkan. Här gäller det att se bortom den mänskliga synvinkeln och verkligen försöka förstå hur hundarna upplever situationen. Vill du veta mer om hur du kan lösa den här typen av konflikter?
Anmäl dig till vår utbildning så kan du se färdigt föreläsningen.
Hoppas vi ses!

Läs hela inlägget »

Känner du till våra lärare/instruktörer som håller i våra yrkesutbildningar? Vi kommer successivt att presentera dem lite närmare så du vet vilka som möter dig på utbildningarna. 
Först ut är Helena Eriksson:)

Namn: Helena Eriksson
 
Hundar: Leelo 5 år, Rey 2 år, Zoria och Kali 10 år. Leelo och Rey är bracco italianos och Zoria och Kali är afghanhundar. 
 
Tränar/tävlar: Jag tränar aktivt i det mesta jag mäktar med. Är inspirerad av variation och också lättövertalad att prova på saker. Försöker begränsa mig och fokusera på en eller några grenar i taget men det finns ju så mycket kul att göra! Just nu tränar jag mycket jaktträning med allt vad det innebär för den stående fågelhunden – lydnad, apportering och fältträning – men också en del tävlingslydnad och rallylydnad. I lydnaden är min ena bracco i startklass och den andra i klass 1, och i rallylydnad är den ena i fortsättningsklass och den andra i mästarklass. Även afghanerna har tävlat en del när de var yngre. Hundarna gillar för övrigt även agility och nosework, men det var ju det där med att tiden ska räcka till. Mycket tid går även till hundarnas fysträning och utöver allt detta så utbildas Rey till terapihund. 
 
Lärare på: Mig hittar man lite här och var i kulisserna, men framför allt så har jag rallylydnadsinstruktörsutbildningen samt pedagogikdagarna på hundinstruktörsutbildningen. 
 
Favoritövning: Om jag bara fick göra en enda övning med hundarna skulle det vara en lekövning i stil med den som brukar kallas för generalen. I leken har vi roligt tillsammans och jag kan väva in det vi tränar på, till exempel snabba sitt, tricks eller annat. Jag älskar hur hundarna tänker till och inser att de köper sig mer lek genom att bjuda på ett visst beteende. Dessutom stärker det vår relation och vi har roligt ihop när vi leker. Jag vill vara min hunds bästa vän så som hunden är min bästa vän. 
 
Utbildningar: Jag har gått så mycket utbildningar och kurser att jag tappat räkningen. Jag har förstås en instruktörsutbildning i botten och har sedan läst bland annat en rallylydnadsinstruktörsutbildning och beteendeutredare för hund. Jag har även läst klickerinstruktörsutbildning och agilityinstruktörsutbildning. Jag har även gått mängder av kurser och föreläsningar för diverse instruktörer. Om jag nu ska namedroppa så kan jag väl nämna bland annat Eva Bertilsson, Anders Hallgren, Maria Brandel, Jenny Wibäck och Siv Svendsen. Jag var även på ClickerExpo ett av åren de var i Danmark, där jag fick lyssna på bland annat Susan Friedman, Kathy Sdao och Ken Ramirez – flera av mina idoler inom hund- och djurträningsvärlden. 
 
För ca 10 år sedan gick jag även en terapihundutbildning med min dåvarande hund Cerberus. Då tog en helt annan del av hundandet fart och jag har sedan dess varit en del av Svenska Terapihundskolan. Jag arbetar idag med att utbilda andra sociala tjänstehundteam samt är hundförare själv, framför allt på Stallyckan – en gård där jag även arbetar som föreståndare. Eftersom jag är socionom i botten så gillar jag verkligen att jobba med människor, vilket jag får utlopp för både i egenskap av att vara hundinstruktör så väl som terapihundförare och socionom. 
 
Tips att dela med dig av: Gå mycket kurser! Om du är instruktör så är kurserna verkligen en källa till inspiration. Jag brukar gå med egen hund eftersom jag lär mig bäst då, men ibland går jag även som åhörare. Föreläsningar och konferenser är också bra. Det gäller att hålla sig uppdaterad, fylla på verktygslådan med nya redskap och ny kunskap och inte stagnera i gamla spår. Om vi gör på exakt samma sätt om 10 år som vi gör idag så tror jag vi gör fel – vi lär oss hela tiden mer om hundar och för all del även om människor, det innebär att vi måste utveckla oss också. Jag går för övrigt kurser där jag inte alltid håller med om varenda detalj som sägs. Som nybörjare är det svårare att sålla, men nu för tiden är jag trygg i att det snarare får mig att reflektera och vässa mina egna ställningstaganden och argument. 
 
Varför tycker du det är bra med distansutbildningar: Jag själv gillar egentligen att träffa folk och lättare kunna peta i detaljer, men så som samhället ser ut idag och där med även livet för många så är distansutbildningar jättebra. Man kan snabbt och lätt filma det man vill ha feedback på och få den hjälp man behöver, i stort sett utan att ens lämna hemmet. Eleven kan göra allt i sin takt, vissa är nattsuddare vilket syns på tidpunkterna för inlämningarna. Samtidigt ställer det krav på eleven själv som inte bör lämna in filmklipp på enbart de perfekta utförandena, utan även på sånt som eleven vill få hjälp att utveckla. 
 
Jag som har rallyinstruktören har lagt ner mycket tid på att göra utbildningen bred. En del utbildningar innehåller bara lite kort om grundfärdigheter och skyltarna/momenten. Jag vill se rallyinstruktörer som är duktiga hundtränare, som har goda kunskaper i hur man kan få bra grunder och bra fotgående med olika sorters hundar. Tävlingsmomenten är självklart också viktiga, men även förmågan att skapa bra kursupplägg, bygga banor och liknande. Det hoppas jag att mina elever känner att jag lyckats med! Det ska inte vara onödigt krångligt förstås, men ingen tjänar på att åka räkmacka heller. Att bli en duktig instruktör kräver många timmar av både hundträning och att hålla kurser och att både möta och bemöta hundar och människor. 
 
Övrigt: För den som är intresserad av terapihundsdelen så har jag skrivit en bok ihop med Sara Karlberg: Sociala tjänstehundar – Omsorg utan ord. Den är utgiven av Klickerförlaget. Jag har även en podd – Hälsans Hundar – tillsammans med Sara. Jag gillar kort och gott att ha många bollar i luften, det ger mig bredd och enormt mycket kunskap. 
 

Läs hela inlägget »

Vi är väldigt stolta över en av våra huvudlärare på våra utbildningar, Frida Olsson som förra veckan debuterade i VM-sammanhang med sin unga malletik Mackan. På VM i Mondioring Nędza Polen Grand Prix Categori 1 kom de på en 3:e placering!

Läs hela inlägget »

Här har vi Nathalie och Nova som jobbar med extra aktivering utöver promenad på dagis. Hur aktiverar man hundindivider och raser på bästa sätt i dagismiljö? Vilka olika typer av aktivering lämpar sig på dagis? På vår dagisutbildning får du inspiration och information till hur du kan etablera ett dagis som tar till vara individens behov av aktivering.
Välkommen att lära dig mer hos oss!

Läs hela inlägget »

Det går snabbt att komma igång med utbildningen. Man får en inbjudan till vår plattform, där man registrerar sig. Väl inne i plattformen är det enkelt att navigera sig. Utbildningen består av olika moduler. Modulerna kan bestå av textdokument, videos och/eller inspelade föreläsningar, som den vi ser på bilden. Varje modul avslutas med uppgifter som ska göras för att kunna komma vidare till nästa modul. Exempel på sådana uppgifter kan t ex vara litteratur som ska läsas eller hundar som ska tränas. Uppgifterna lämnas in direkt i plattformen och man får feedback på detta från läraren som har hand om respektive modul. Vi hjälper gärna till att coacha om man stöter på problem någonstans t ex i träningen av hund.

Läs hela inlägget »